Мій список блогів

пʼятницю, 9 травня 2014 р.

Японський сад.Музей Альберта Кана.

Я завжди дивувалася людям, які кажуть,що оглянути нове місто їм вистачить два-три дні. Живу у Парижі вже восьмий рік і  щоразу відкриваю для себе щось незвідане і цікаве. Цього разу це був музей і сад Альберта Кана,французького банкіра і філантропа. Ще на початку 20 століття,коли фотографія була дорогою і малодоступною річчю, цей дивний чоловік  взявся втілювати у життя масштабний проект -  створення фотографічного зліпку епохи за допомогою автохрому,одного з найстаріших процесів створення кольорових фотографій. Завдяки спадщині Кана ми можемо побачити людей і планету,такими якими вони були тоді,сто років назад.
     
   Ще у 1909 році Кан виділив величезну суму грошей,щоб відправити у подорож групу відважних фотографів у більше ніж 50 країн світу! До початку Великої Депресії  посланцям Кана вдалося зробити понад  72 000 автохромних знімків і відзняти 183 000 метрів чорно-білої плівки. На жаль,у 1931 році проект довелося згорнути,бо один з найбагатших людей Європи,ідеаліст та інтелектуал  Альберт Кан обанкротився і у 1940 році помер у бідності під час фашистської окупації Франції.    На щастя,вся його колекція була збережена у музеї Альберта Кана,який до недавнього часу не був широко відомий. Але зараз він вже приймає 100 000 туристів щорічно і я впевнена,що ця цифра ростиме.    Окрім кольорових фото епохи,цікавим є сад на території музею,теж заснований Каном.  Хлопчик,що народився в Альзасі у родині торгівця крупною рогатою худобою і неграмотної  домохазяйки,зробив запаморочливу кар’єру. У 16 років він приїхав у Париж. Спочатку працював у ательє,що бралося за пошиття одягу на замовлення.Потім клерком у банку,а вечорами продовжував вчитися для отримання степені бакалавра. Дружив з Огюстом Роденом. У 1881 році отримав степінь бакалавра мистецтв,а у 1885 диплом юриста. У 1883-1893 розбагатів на спекуляціях акціями компаній, що володіють покладами золота та родовищами алмазів у Південно-Африканській Республіці . Заснував свій власний банк . Вкладав фінансові кошти на Далекому Сході, особливо в Японію, якій він видав безліч кредитів, що дозволило йому збагатитися у1890-і роки. Встановив тісні контакти з Хічіро Мотоно, послом Японії в Парижі, через нього з імператорською сім'єю, пізніше був прийнятий і обдарований нею. За час своїх візитів у Японію, встиг закохатися у її культуру,природу  та так сильно,що вирішив привезти частинку країни з собою. Так був заснований японський сад,укладали який дизайнери та садівники з Японії. Сюди ж з Японії перевезли два традиційних будиночки,які ще більше добавили колориту території. Згодом тут розбили ще й англійський та французький сади,розарій і три лісочки. Територія гарно доглянута до сьогодні,хоч на вході попереджують,що сад старий і потребує бережливого ставлення. Тому є об лаштоване спеціальне місце,де можна залишити візочки і коляски. Під заставу паспорта вам дадуть замочок,яким ви можете причепити дитячий засіб пересування і не переживати,чи застанете його потім на місці.)
Вхід у музей і сади коштує доступну ціну-4 є на особу. Це повна вартість. Для студентів та осіб молодших за 18 років діє знижка,для діток безкоштовно. Музей працює щоденно крім з понеділка з 11год до 19.
Адреса :
 Albert-Kahn, musée et jardin 10-14, rue du Port 92100 Boulogne-Billancourt





















Приємного вам візиту!Особисто мені дуже сподобалося! 

Немає коментарів:

Дописати коментар