Нарешті я
познайомилися з вишуканим делікатесом – устрицями з Шаранти. Не буду вас
обманювати,що мені неймовірно сподобалося і я стала палким шанувальником цих
молюсків, але чесно скажу - смачно! Незвично , та навіть дегустуючи вперше, відчувається
тонкий вибагливий смак, наче вбираєш у себе часточку живого Океану . Про устриці
я не розповім вам нічого нового,якщо ви ними цікавитеся ,якщо ж ні,то як
мінімум,ви зможете знайти потрібну інформацію українською мовою.
Хоча в устриці доступні і їстівні протягом усього року,
вважається, що найкраще їх їсти в ті місяці, у французькому варіанті яких
присутня буква "р". Виходить, що з травня
по серпень для них не сезон. Я
вичитала думку, що цей забобон запустили
в гастрономічне середовище паризькі кухарі з однієї простої причини: саме в
літні місяці, коли устриці стають найбільш соковитими, вони дуже погано
переносять транспортування навіть у не настільки вже далеку французьку столицю.
Є ще й інше пояснення: це якраз період розмноження в устриць і у кожній
раковині ви крім самої устриці ймовірно знайдете молочко.
Як на
початківця,можливо,зарано висловлювати
свою думку, але моє особисте враження : їсти устриць з молочком,майже те
саме,що жувати оселедець! А ви ж не за цим їдете,правда? Тому,відправляючись за
смаколиком на ринок , обов’язково уточнюйте даний момент. Продавці знають. Нам
розповіли,що дикі устриці зачасту з молочком(у згаданий період розмноження,звісно),а вирощені у штучних умовах-ні. Є
спеціально виведений вид, який не розмножується. Ціни на ринку дуже демократичні: за дюжину( а
устриці продаються саме дюжинами) у вас попросять від 5,50є до 8,00 залежно від
виду і розміру. До речі, нумерація устриць обернено пропорційна до їх розмірів.
Наприклад, № 5-це невеличка устриця вагою 30-35г,а вага №1 буде коливатися десь у межах 110-150г.
Класичний варіант - свіжі устриці на льоду, як закуска (entree, як кажуть французи). У хорошому виконанні і подача таких устриць, і сам процес їх поїдання перетворюється в гарну церемонію. На стіл ставлять величезне блюдо, де на подушці з колотого льоду, лежать свіжі устриці у власному соку. Їх їдять сирими, гарненько окропивши лимоном (від чого дійсно свіжий, живий молюск трохи стиснеться) і присипавши за смаком свіжозмеленим перцем. Перед подачею раковини відкривають, знімаючи їх верхню половинку. З ними добре поєднується сухе біле або рожеве вино і, зрозуміло, шампанське. Разом з тацею устриць вам обов’язково принесуть свіжесенький хрусткий,духмяний багет і ніжне золотисте шарантське масло. Виконуйте ритуал до кінця,намазуйте скоринку багета маслом,приготуйте собі устрицю і насолоджуйтеся тонким і ніжним смаком з характерним йодистим ароматом моря.
Подорожуючи вздовж річки Седр, цікаво подивитися на розташовані тут ферми з розведення устриць.Для їх вирощування використовують ставки на місці колишніх соляних виробок. До речі, для туристів передбачені спеціальні екскурсії по знаменитих соляних і устричних місцях регіону, а також музей устриць,такий як Сité de l’huître у містечку Маренн. Для туриста і початківця-саме те. Там вам розкажуть все про життя устриці,про способи вирощування і видобування,проведуть екскурсії і запропонують продегустувати найкращий продукт їхнього регіону.
Якщо ж ви уникаєте туристичних місць,то шукайте вздовж дороги вказівники на приватні ферми та садиби, що займаються вирощуванням та видобуванням устриць. Тут вами з радістю займуться привітні власники. Запропонують вам найкращі продукти, розкажуть як приготувати, з чим споживати і що ще варто відвідати по-сусідству. Не бійтеся розмовляти з людьми – вони дуже щирі і привітні. І справді люблять свою роботу, хоч вона дуже нелегка.
Дякую) Все, хочу устриць. Ну і що, що на ніч дивлячись? Апетиту нагнала))
ВідповістиВидалити))))я б від однієї-двох теж не відмовилася) Особливо за компанію))
Видалитиа мені не на ніч, та все ж хочеться))))
ВідповістиВидалити