Мій список блогів

неділю, 6 липня 2014 р.

Ансі- савойська Венеція./Annecy


Біля підніжжя Альп вкритих сніговими шапками, на кордоні Швейцарії та Франції існує курорт Ансі. Місто Ансі є центром департаменту Верхня Савойя. Департамент зі сходу прилягає до Італії, а з півночі до Швейцарії. Таким чином, тут сплелися французька та італійська культури; у складі Франції Ансі тільки з 1860 року.



Середньовічні будинки і старовинні канали Ансі







Найпопулярніше місце в Ансі - маленький острівець посеред каналу, де прямо з води виростає середньовічний замок:


Він називається Палацом на острові (Palais de L `isle). В XII-XIII століттях він належав власникам острова, васалам Женевських графів. Потім якийсь час служив княжою резиденцією Єлени Люксембурзької (дружини графа Женевського), палацом юстиції, рахунковою палатою, був навіть в'язницею. Ну і вік, звичайно, вражає - палац-замок побудований в 1132 році і з тих пір істотно не оновлювався. Всередині його зараз знаходиться музей історії Ансі з краєзнавчої експозицією. А ще у внутрішньому дворику ми натрапили  на російську православну капличку. Про неї майже ніде нема даних. Я десь випадково натрапила перед поїздкою,але не зберегла. Тому нічого додатково сказати не можу,крім того,що вона знаходиться у дуже поганому стані і,здається,там планується реставрація.




Замок графів Женевських
Однією з головних визначних пам'яткок міста вважається замок графів Женевських (будувався з XII по XVI століття),що  стоїть на узвишші .З його території відкривається чудовий вид на місто та озеро.


Вид на замок з боку пристані і набережної



Величезна за своїми розмірами вежа Королеви (товщина стін якої досягає 4 з половиною метри) - одна з найстаріших частин замку - датується XIII століттям.

Замок дуже часто піддавався пожежам і в XVII в. був покинутий. Пізніше служив казармою. Але в 1953 р. був остаточно викуплений  міською владою і реставрований. Всередині розташовується Музей сучасного мистецтва і краєзнавчий музей - археологія, савойська народне мистецтво, картини, меблі. У вежі Перрье є науково-популярна колекція (акваріум з рибою з озера, модель озера і гір, рибальські снасті).




Про середньовічному походження міста можна легко судити по зовнішньому вигляду старої частини міста:





Ансі - пішохідне місто, максимум велосипедне,що не може не тішити. Все можна обійти ногами в приємному темпі максимум за три години. У барах і кафе браку  немає,вибирайте на будь-який смак,дуже  популярне італійське морозиво.













Класичний гірско-озерний курорт, називають ще савойською Венецією через присутність у центрі міста каналу Тіу (Canal du Thiou), що сполучає озеро і річку Фье (канал є природним відгалуженням озера Ансі у бік річки Фье):







Канал і міст Моран (найстаріший кам'яний міст в Ансі)






На тому місці, де канал впадає в озеро, на півострові, розбитий чудовий парк Сад Європи (Jardin d'Europe) з алеями, фонтанами, статуями, лавками і човнами:


Сад Європи - парк на англійський манер, посаджений в 1863 році. В озері розташувався штучний Лебединий Острів.  Далі можна побачити  статую Клода-Луї Бертолле (1748-1822 рр..) - Видатного хіміка, який народився в Таллуарі; він першим застосував хлор для відбілювання паперу і тканин.









 На краю набережної стоїть гномон (стовпчик-вказівник), що є сонячним годинником, який розробив в 1874 році капуцин отець Арсен.














Немає коментарів:

Дописати коментар