Мій список блогів

середу, 23 квітня 2014 р.

Фужер (Fougeres) середньовічне місто-фортеця.

Від феодального середньовіччя в Європі збереглося безліч красивих пам'яток архітектури , замків , невеликих сіл і старовинних містечок. А Франція взагалі рай для любителів старовини. У 50 км від французького міста Ренна ( Rennes ) в закруті річки Нансон, що служила колись природним кордоном між Францією і Бретанню,знаходиться фортеця Фужер , побудована в XI-XV століттях.Вона входила в так звану «золоту дугу» міст-фортець (Шатобріан, Вітре, Фужер, Ренн) - оборонну систему бретонських герцогів, які чинили опір експансії французького королівства.









 За володіння містом- фортецею Фужер протягом багатьох століть велися битви між французами і англійцями. У 1166 замок Фужер був зруйнований Генріхом Плантагенетом . До нашого часу прекрасно збереглася інша частина середньовічного архітектурного комплексу , що складається з 13 веж. У місті панує дивовижна , неповторна атмосфера старовини , яку крім веж створюють побудовані в типово французькому архітектурному стилі кам'яні будинки , бруковані вулиці , тихі доглянуті сади і парки.
На відміну від інших фортець у Фужера є одна особливість: хоча фортеця зведена на гранітному підвищенні, вона розташована не на високому пагорбі, а біля його підніжжя. Фактично центр міста-фортеці розташований на дні яру і з'єднується з вище розташованими кварталами за допомогою сходів і вузьких вуличок, що тягнуться вгору. Місто ніби нависає над твердинею.







 Крім високих фортечних стін в оборонну систему
Багато джерел називають замок Фужер найбільшою середньовічною фортецею в Європі, не знаю,на скільки це відповідає реальності. Сама внутрішня площа замку займає 2-3 гектари, що зовсім не так багато, але мережа ровів і каналів створює ефект грандіозності будови.
Назва міста, на жаль, не має нічого спільного зі знаменитими келихами. Перекладається слово "Фужер" на українську як "папороть". У міському саду , і правда, виростає досить багато видів цієї рослини. Якоюсь мірою той факт, що папоротями французи називають келихи, пояснюється тим, що для одержання особливо тонкого сплаву скла додавали золу папороті.




 Пізніше, на початку XIX століття замок остаточно був переданий місту Фужер, однак влада не стали відновлювати наявні на той момент руйнування, а тільки лише відреставрували деякі його частини.




 Завдяки своїй атмосфері мальовниче французьке містечко любили відвідувати Флобер і Гюго. У 1829 році Бальзак писав тут свій роман « Шуани ».






 Fougeres входять заповнені водою глибокі рови , канали і канави . Все це надає середньовічному місту -фортеці особливий романтизм і підтримується у відмінному робочому стані за допомогою гребель і шлюзів.
Хоч Фужер не є надто популярним серед туристів відвідати його просто необхідно! Такий зарад позитиву,стрибка у минуле я вже давно не відчувала!
Вхід у фортецю коштує 9 є з особи. Можна зробити тур містечком на прогулянковому поїзді за 5,5є з людини. Поїздка коментується аудіогідом.
Гарноі,приємної,вражаючою вам подорожі!!!!!

2 коментарі: